30 augusta 2007

"Naša" Sĺňava

K letu neodmysliteľne patrí kúpanie. Minule sme si s priateľom uvedomili, že tento rok sme sa kúpali len v mori. A to ma dosť zarazilo. Veď v lete by sme mali byť strčení vo vode, až pokým by nás mamy neťahali von z vody, že už máme jarčeky na prstoch. Keď som bola malá, veru ma mama musela ťahať von z vody ako asi každé malé decko.

Chodili sme na Sĺňavu. Vo vode hlava na hlave, lehátka vychytané, do kabínok bolo vidieť, pri stánkoch s občerstvením samé osy. Ale aj tak som si leto bez Sĺňavy nevedela predstaviť. Dedkovia a babky sedávali v teplom bazéne (jedného 80-ročného beach-boya voda asi rozohriala natoľko, že si vyzliekol trenky), mamičky boli s detičkami v detskom bazéniku, tatinkovia ukazovali starším deťom kúzlo potápania a adolescenti robili všade neplechu (niekedy musel zakročiť aj plavčík). Sĺňava sa otvárala pred začiatkom prázdnin a bolo bežným zvykom, že decká chodili radšej na kúpalisko ako do školy (dá sa to nazvať aj ulievaním).

Keď som začala písať tento blog, napadlo mi, čo sa asi tak píše o Sĺňave na internete. Na stránke http://www.mesto.sk/ sa píše toto:
Kúpalisko Sĺňava sa nachádza na okraji mesta Pieštany. Prejdete kúpeľným mostom a odbočíte doprava smer Hlohovec - vodná nádrž Sĺňava. Po 1,2 km nájdete na pravej strane cesty parkoviská a po niekoľkých desiatok metrov hlavný vchod do termálneho kúpaliska (GPS lokalizácia: N 48°34,533 a E 017°49,932). V areáli sú 4 bazény. Plavecký 50 m s maximálnou teplotou 26 °C, rekreačný s teplotou 28 C a dva malé detský a horúci iba na sedenie. Kúpalisko ponúka aj miesta na šport a občerstvenie. Sezóna zvyčajne začína od polovice júna do konca augusta a otváracie hodiny sú denne od 9:00 do 18:00.

(http://mesto.sk/prispevky_velke/piestany/termalnekupaliskos1063548110.phtml)

Tento text by mali upraviť. Mali by napísať, že "po niekoľkých desiatok metrov nájdete hlavný vchod do termálneho kúpaliska, cez ktorý bohužial neprejdete, pretože je zamknutý; kúpalisko ponúkalo aj miesta na šport a občerstvenie, teraz tu však nikto nešportuje ani sa neobčerstvuje; sezóna zvyčajne začínala od polovice júna do konca augusta a otváracie hodiny boli denne od 9:00 do 18:00, ale teraz je tu mŕtvo."

Iná stránka, http://www.penzionastra.sk/, tvrdí:
Je vyhľadávaným termálnym kúpaliskom v Piešťanoch. Nachádza sa pri jazere Sĺňava, za Váhom v smere na Hlohovec. V súčasnosti prechádza rozsiahlou rekonštrukciou a je preto bohužial uzatvorené.

(http://www.penzionastra.sk/relax.html)

Kiežby to tak bolo - rozsiahla rekonštrukcia Sĺňavy. Viem si predstaviť, ako by to tam vyzeralo. Opravené bazéniky s čistučkou vodou, nové kabínky bez dier pre voyeurov, mäkučká tráva ako koberec, príjemné stánky s občerstvením, udržiavané športové a detské ihriská, ale hlavne spokojnosť občanov Piešťan a nielen ich, radosť v očiach detí, radostné výkriky pri šantení vo vode, a miesto, kde by sme mohli tráviť svoj voľný čas počas horúcich letných dní.

Neviem síce, kde sa stala chyba a prečo Sĺňava už chradne. Viem však (a nie som sama), že je to veľká škoda. Piešťanom chýba poriadne kúpalisko, ale dá sa s tým vôbec niečo robiť, keď Sĺňava mestu nepatrí?

Autor: EM

1 komentár:

  1. Jsem z České republiky a v Pieštanech jsme s rodiči jako děti trávili každoroční nádhernou dovolenou.Velká škoda ,že se svými dětmi na koupališti Slňava trávit dovolenou nemůžu.

    OdpovedaťOdstrániť

Všimnite si, že pri zadávaní komentárov si môžte zvoliť medzi viacerými druhmi podpisov: Buď zobrazované meno Vášho Google účtu, alebo môžte zvoliť rôzne iné systémy, alebo komentár pridať ako anonym.