03 júla 2009

Kde vziať financie na kúpalisko EVA?

Pred niekoľkými dňami sa médiami prehnala správa, že kúpalisko EVA bude pravdepodobne musieť ukončiť svoju prevádzku. Dôvodom malo byť to, že mesto nenašlo vo svojom rozpočte dostatok finančných prostriedkov na vykrytie straty za vodné a stočné. Nad kúpaliskom sa však našťastie "zľutovali" kúpele, ktoré vodnopólistom prevádzkujúcim kúpalisko dočasne pomôžu. Pomoc spočíva v odložení spomenutých platieb do septembra. Nezodpovedaná ale stále zostáva otázka, či do septembra vedenie mesta zmení názor.


Priam tragikomicky v tejto súvislosti vyznela iná správa z nášho mesta. Pokuta za nedodržanie termínov pri výstavbe Auparku vraj nebude vymáhaná. Jej výška činí okolo 1000000€ (1 milión eur!!!). Budú sa skúmať dôvody prečo sa výstavba pozdržala, a či na pokutu vznikol nárok. K tomu je možné dodať len toľko, že zlmuvná pokuta je inštitút, ktorý trestá zmluvnú stranu za nedodržanie povinnosti. Zákon nevyžaduje, aby sa skúmali príčiny nesplnenia povinnosti (v tomto prípade zdržania). Oslobodzujúcim dôvodom nie je ani tzv. "vyššia moc" (ak sa strany nedohodnú inak). Navyše, zmluvná strana pokutu prijala dobrovoľne ako svoj záväzok. Nevidím preto dôvod, prečo by zmluvná pokuta nemala byť nárokovaná. V prípade, ak by sa výška pokuty zdala investorovi neprimeraná, nič mu nebráni obrátiť sa na súd, ktorý môže jej výšku primerane znížiť. Ak mesto pokutu vymáhať nebude, je to rovnaké, ako keby súkromnému subjektu bez dôvodu darovala 1 milión eur.

1 komentár:

  1. Toto saskovanie okolo kupaliska Eva je najvacsia hamba mesta,ktore sa navyse prezyva kupelne (hah).V tom nasom `kupelnom` meste si clovek nema kde zaplavat,jediny ozaj plavecky bazen je v hoteli Slnava,cena myslim 5e na hodinu,potom nejaky trapny bazenik s wellnessom v hoteli Sandor 12e na hodinu.To radsej ideme do Aquaparku Senec,za hodinku sme tam ,celodenny vstup 20eur,ked si cestu rozpocitame styria ludia tak vide pre kazdeho 1.50eur,plavecky bazen,vonkajsi termalny bazen,2 relaxacne bazeny,tobogan,8 saun,virivky a vela dalsich atrakcii.Pre co by som mal peniaze nechavat nejakym banditom v Piestanoch,kde sa sluzby nedaju porovnat s konkurenciou???Kupalisko Slnava si vysudila uzastna Banka a tak to aj dopadlo,Eva nema na vodu,hlavne hje ze mame novu pesiu zonu s fontanov na ktorej je hovno s pava...Rasto

    OdpovedaťOdstrániť

Všimnite si, že pri zadávaní komentárov si môžte zvoliť medzi viacerými druhmi podpisov: Buď zobrazované meno Vášho Google účtu, alebo môžte zvoliť rôzne iné systémy, alebo komentár pridať ako anonym.